About Me

Mitt foto
kristine drake
Oslo, Norway
Vis hele profilen min
Drevet av Blogger.

Følgere

fredag 11. februar 2011

Kan krakelerte hjerter fikses med superlim...?


De som kjenner meg litt vil sikkert si seg enige i at jeg er en løsningsorientert type med evne til å tenke raskt og ofte ha en plan B på lager...!! Faktisk mener jeg at alt alltid fungerer best dersom det fins en plan B..!! Men hva gjør man med uforutsette hendelser som inntreffer hvor man ikke engang hadde en plan A..?


Som nevrotisk kontrollfreak kan det være ytterst tøft å medgi at man ikke alltid kan ha 100% oversikt over alle situasjoner i livet. Og også å innse at kredittkortet som ofte har figurert som den berømmelige plan B faktisk er tomt...!!! Ser man på deler av verdenslitteraturen så har jo sjelden slike trivielle problemstillinger som tomt, evt inndratt, kredittkort vært et tema..! 


Eller, med mindre man regner med “Sult”, da, men det svinger liksom skjønnlitterært sett litt mer av: “Det var i de dager jeg gikk og sultet i Christiania...” enn av “Kort avvist” og “Kan ikke se å ha mottatt...” Poenget er at åndelig føde liksom strekker seg forbi og hever seg over denslags dagligdagse utfordringer.

Great expectations! The Neverending Story! Pride and Predjudice! Store titler som bærer i seg lovnad om noe stort, pompøst og fremtidsrettet. Som bærer historier og eventyr om ensomhet og tapt kjærlighet, om vennskap og svik. Og om håp!! Som driver karakterene fremover gjennom side etter side i bøkene, og gjør at de fanger oss i sine øyeblikk, og lar oss ta del som tause iakttagere. Kjærlighet, lojalitet, vennskap og svik har i århundre etter århundre vært yndete temaer, men hva skjer når samtiden forteller oss at lojalitet er ikke lenger er noen populærvare, med mindre den kommer nesten gratis og iallefall uten tillegg av både toll og frakt..?

Vi har jo nesten måtte omdefinere hele vårt syn på familiestrukturen i den vestlige verden. Gjelder det samme også for oppsettet av vennskap? Det er ok å være venner som er i såkalt lojalitets-symbiose så lenge det ikke koster oss noe? Så lenge man ikke må ofre noe? Kanskje er frykten for konflikt og trusselen om et flokkløst liv det som maner oss til å forbli i vennskapelig knyttede bånd på tross av at mye kanskje ikke stemmer. Har æresbegrepet fullstendig forlatt mellommenneskelige relasjoner i hovedstadsbildet? Er det slik at holdningen til det er omtrent som det til resirkulereing: ingen andre trenger å ofre noe for å hedre et vennskap, derfor trenger ikke jeg heller..??

Igjen er musikk en inspirasjonskilde, fordi Team Thom har for en halv time siden vant “Det store Korslaget”. En av kveldens sanger var Michael Jacksons “Man in the Mirror”. Jeg fikk samme følelsen når jeg så Hell-koret synge den, som når jeg nesten dumpet min daværende forlovede på flekken til fordel for Adil, da han sang den mens han vandret oppover seteryggene i “Jungelboken” på Det Norske Teatret. Breathtaking!

Jeg glemmer aldri Patrick Swayzes legendariske replikk i “Dirty Dancing”: 


“There are some people who are willing to stand up for others, no matter what it cost them! Someone who taught me what kind of person I want to be. Miss Francis Houseman” Og så kommer Baby aka Jennifer Grey på scenen og alle husker resten. 


Men det jeg lærte er at det av og til både kan og skal koste litt å være et bra menneske! Og da tenker jeg som Michael Jackson: det er seg selv man skal stå til rette for når gode og dårlige handlinger telles opp i siste runde.

Ekte vennskap bør faktisk æres med en real spinalforankring slik at mennesker ikke blir forbruksvare. Men i dette samfunnet som har uendeligheter av muligheter, så er kanskje den tankegangen fullstendig passé...?!

Altså tilbake til plan B: KAN krakelerte hjerter fikses med superlim...?

Med vennlig hilsen Kristine, arts&crafts entusiast!

Populære innlegg